Ομοιότητες και … εξοικείωση

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Δασαμάρι S.O.S. σχετικά με το κέντρο κράτησης προσφύγων της Ραφήνας. [http://dasamarisos.blogspot.gr]

«Συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί:
αυτή είναι η ουσία των όσων έχουμε να πούμε.»

Primo Levi

Αφίσα που κολλήθηκε στη Ραφήνα και το Πικέρμι

Εδώ και λίγες μέρες λειτουργεί δίπλα μας, στο δήμο Ραφήνας, ένα κέντρο κράτησης προσφύγων-μεταναστών σε μια πρώην κατασκήνωση του δήμου Ζωγράφου. Ανακοίνωση για τη λειτουργία του κέντρου είχε κυκλοφορήσει πρίν μερικούς μήνες η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες της Ραφήνας.

Η λειτουργία του κέντρου ορίστηκε, τελικά, από την τοπική διοίκηση σε σύμπραξη με την περιφερειακή και την κεντρική διοίκηση, ως ημίκλειστο κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων. Οπως διαπιστώσαμε, η πραγματική κατάσταση είναι ότι το κέντρο απ’ έξω ελέγχεται από την αστυνομία, μέσα διοικείται από το στρατό και ενδιάμεσα ορθώνεται ένα αγκαθωτό συρματόπλεγμα με λάμες (κονσερτίνα). Ο συνειρμός με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι προφανής. Το χειρότερο όμως είναι η εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας με τον εγκλεισμό των προσφύγων και η αποδοχή του εξευτελισμού της ανθρώπινης ιδιότητας: ο πρόσφυγας-μετανάστης αντιμετωπίζεται ως μίασμα που πρέπει να στερηθεί την ελευθερία του και να ζει περιορισμένος στα γκέτο-στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κάτοικοι της περιοχής μας κυκλοφόρησαν την παραπάνω αφίσα καταγγέλοντας αυτήν ακριβώς την εξοικείωση.

Θεωρούμε χρέος μας να υποστηρίξουμε την πράξη τους και τον ευθύβολο λόγο τους: οι «ομοιότητες» στις οποίες αναφέρονται είναι πάρα πολλές και σε όλα τα επίπεδα…