Και οι κυρίες των βορείων προαστίων στη διαχείριση του προσφυγικού!

Στρατόπεδο κράτησης προσφύγων στη Ραφήνα: μια φιλανθρωπική μπίζνα made by ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ που αποκαλύπτει τις μπίζνες που στήνονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις πλάτες των μεταναστών. Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε ότι οι σχετικές συμφωνίες για τη δημιουργία του στρατοπέδου κράτησης προσφύγων στη Ραφήνα και τη διαχείρισή του από κυρίες εφοπλιστών είχαν κλειστεί ήδη από τις 8 Μαρτίου 2016 με τον Υπουργό ΕΘΑ, Π. Καμμένο, και ανακοινώθηκαν επίσημα από τη σύζυγο του εφοπλιστή Παναγόπουλου παρουσία του δημάρχου Ραφήνας, Βασίλη Πιστικίδη, και της δημάρχου Ζωγράφου, Τίνας Καφατσάκη, στις 23 Μαρτίου 2016 (βλ. φωτογραφία).

Β. Πιστικίδης: «το Δ.Σ. να καταδικάσει την φανερά «αποικιοκρατικών» αντιλήψεων
απόφαση της δημάρχου Ζωγράφου…»
[sic]
(Φωτογραφία: Panoulis)

Και οι κυρίες των βορείων προαστίων στη διαχείριση του προσφυγικού!

Ενα από τα μικρά κέντρα κράτησης προσφύγων (κέντρα φιλοξενίας τα ονομάζουν) έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις μιας εγκαταλελειμμένης κατασκήνωσης του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα. Αρχικά, η δημιουργία αυτού του μικρού κέντρου έγινε δεκτή εχθρικά από τους ντόπιους παράγοντες, που θεωρούσαν ότι οι πρόσφυγες θα τους χαλάσουν την τουριστική μόστρα. Ευτυχώς που υπήρξαν και παρεμβάσεις από την «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες της Ραφήνας» και έκοψαν τη φόρα σε επίδοξους πογκρομιστές (έχει και φασιστικά φρούτα η περιοχή).

Στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις μπήκε ο στρατός, έκανε επισκευές στα σπιτάκια και μεταφέρθηκαν εκεί γυναίκες με παιδιά και χωρίς σύζυγο. Περί τις 120 ψυχές. Εσωτερικά το κουμάντο κάνει ο στρατός, απέξω είναι η αστυνομία, για να μπεις και να βγεις πρέπει να δείξεις χαρτιά, ενώ το βράδυ το κέντρο κλείνει. Η λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου δε διαφέρει σε τίποτα απ’ αυτή των υπόλοιπων (πλην αυτών των νησιών, που λειτουργούν σαν φυλακές).

Αν υπάρχει κάτι που προκαλεί αυτό το σχολιασμό είναι η είδηση πως το συγκεκριμένο κέντρο θα τεθεί υπό την… υψηλή προστασία του Συλλόγου «Καλλιπάτειρα»! Η είδηση δημοσιεύτηκε στο μπλογκ toskonaki.blogspot.gr, που παρουσιάζει θέματα του δήμου Ζωγράφου. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Σύγχρονο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων οι κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα», που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιούλη, αναφέρεται: «Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες το γνωστό Σωματείο ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να θέσει υπό την προστασία του την κατασκήνωση και αυτό σίγουρα θα αναβαθμίσει από πολλές απόψεις και το χώρο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φιλοξενούμενους».

Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την είδηση επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη γραμματεία της δημάρχου Τ. Καφατσάκη-Βλάχου, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, και ζητήσαμε να μιλήσουμε με την ίδια, εξηγώντας τι ακριβώς θέλουμε να τη ρωτήσουμε. Η γραμματέας μας ζήτησε να περιμένουμε και σε λίγα λεπτά επανήλθε κομίζοντας τη στάνταρ απάντηση που δίνουν όσοι παράγοντες δε θέλουν να μιλήσουν: «Η δήμαρχος είναι σε σύσκεψη, τη διέκοψα, της μετέφερα το ερώτημά σας και μου είπε πως θα σας απαντήσει μόλις τελειώσει. Δώστε μου παρακαλώ ένα κινητό και θα επικοινωνήσει η ίδια μαζί σας». Δώσαμε αριθμό κινητού και… ακόμα περιμένουμε. Το κρυφτούλι της δημάρχου επιβεβαιώνει την είδηση που έγραψε το τοπικό μπλογκ, που δεν μπορεί να τη φαντασιώθηκε ούτε να την πήρε από την «Καλλιπάτειρα» (σιγά μην έχει τόσο υψηλές επαφές ένα τοπικό μπλογκ). Από το δήμο είναι οι πληροφορίες του.

Τι εστί «Καλλιπάτειρα»; Σύλλογος κυριών βορείων προαστίων, υπό τη μορφή του «Φιλάθλου Σωματείου». Πρόεδρός του είναι η σύζυγος του εφοπλιστή Παναγόπουλου, που διαδέχτηκε τη σύζυγο του εφοπλιστή Βαρδινογιάννη. Στο ΔΣ συμμετέχουν εξέχοντα μέλη εφοπλιστικών και καπιταλιστικών οικογενειών και από πολιτικούς η Βούλτεψη. Μέλος είναι και η Κουντουρά, στην οποία το «σωματείο» ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογές του Γενάρη 2015 (οι υπόλοιπες υποψήφιες ήταν μία πασόκα και πέντε νεοδημοκράτισσες, που ευλόγως έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία).

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων που έχει αποκαταστήσει με το εφοπλιστικό κεφάλαιο (έχουμε γράψει για το αηδιαστικό γλείψιμο που έριξε σ’ αυτά τα αρπακτικά του κεφαλαίου, στους γκάνγκστερ της θάλασσας ο ίδιος ο Τσίπρας), βάζει στο παιχνίδι της διαχείρισης των προσφύγων και τη φιλανθρωπική βιτρίνα τους. Το Politeia Tennis Club, το Ekali Club και άλλα παρόμοια… ευαγή ιδρύματα θα συνδράμουν τους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες, όχι με δικά τους λεφτά φυσικά, γιατί αυτοί δε δίνουν ούτε τον πυρετό τους. Σχετικά μ’ αυτή τη φιλανθρωπική μπίζνα μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 13. Θα σας σηκωθεί η τρίχα από τις κυνικές ομολογίες του Μουζάλα.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για τις μπίζνες και τα παζάρια που στήνονται γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού, η εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ επανέρχεται με νέο άρθρο για τα εν δήμῳ τεκταινόμενα ζητώντας στοιχεία για το «ποιος βάζει, ποιος παίρνει λεφτά και πόσα;» Το άρθρο που ακολουθεί αναδημοσιεύεται από το φύλλο του Σαββάτου 30 Ιούλη.

Και οι κυρίες των βορείων προαστίων στη διαχείριση του προσφυγικού! (2)

Το blog «Δασαμάρι SOS», που αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ μας για τις συζύγους των εφοπλιστών που κάνουν -με το αζημίωτο- «φιλανθρωπικό» έργο με πρόσφυγες, έψαξε καλύτερα από εμάς την ιστοσελίδα των κυριών της «Καλλιπάτειρας» και βρήκε ότι η ιστορία αυτή κρατάει από τον περασμένο Μάρτη και έγινε με όλους τους τύπους (το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε στο https://dasamarisos.blogspot.gr/2016/07/made-by.html).

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας στις 8 Μάρτη του 2016 δημοσιεύτηκε η εξής είδηση: «Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα“ και Εθνική Πρέσβη της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι Κατερίνα Παναγοπούλου. Συμφωνήθηκε, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΠΑΣΓ “Καλλιπάτειρα“ για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας οικογενειών που αποτελούνται αποκλειστικά από πρόσφυγες μητέρες και παιδιά. Το πρώτο κέντρο θα δημιουργηθεί στην Αττική και θα ακολουθήσει η περιφέρεια, με την ενεργό συμμετοχή των μελών της “Καλλιπάτειρας“. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος».

Το Δελτίο Τύπου συνοδευόταν και από τρεις… καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Καμμένου με τη σύζυγο του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Ο Βίτσας την έκανε, φαίνεται, με ελαφρά πηδηματάκια την ώρα της φωτογράφισης (για ευνόητους λόγους).

Στις 23 Μάρτη ο σύλλογος των κυριών των βορείων προαστίων έκανε τη γενική του συνέλευση στον «Ομιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών» (λογικό: πού θέλατε να πάει, σε καμιά ταβέρνα στο Μπύθουλα;), και επί τη ευκαιρία έκοψε την πίτα του και «ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες, δράσεις και δραστηριότητες». Οπως ανακοίνωσε η σύζυγος του εφοπλιστή Παναγόπουλου, ο σύλλογος των κυριών αποφάσισε «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τις Αρχές της τοπικής Αυτοδιοίκησης να φιλοξενήσει, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, παιδιά προσφύγων έως 12 χρονών και γυναίκες πρόσφυγες, θύματα του πολέμου. Το πρώτο κέντρο θα δημιουργηθεί στην Αττική και θα ακολουθήσει η περιφέρεια, με την ενεργό συμμετοχή των μελών της “Καλλιπάτειρας“. Για το συγκεκριμένο θέμα, έγιναν εκτενείς παρουσιάσεις από το Συνταγματάρχη Μιχάλη Κλούβα και την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κα Κατερίνα Τσατσαρώνη. Επίσης, μίλησαν η Δήμαρχος Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη και ο Δήμαρχος Ραφήνας και Πικερμίου, κος Βασίλης Πιστικίδης, καθότι ο πρώτος χώρος φιλοξενίας που έχει επιλεχθεί είναι οι κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου που βρίσκονται στην περιοχή της Ραφήνας».

Λύθηκαν, λοιπόν, όλες οι… απορίες μας. Και καταλάβαμε γιατί η συριζαία δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, με την οποία ζητήσαμε να μιλήσουμε, ήταν… σε σύσκεψη και μετά… ξέχασε να μας καλέσει στο κινητό που μέσω της γραμματείας της ζήτησε ν’ αφήσουμε. Εδώ υπάρχει ένα κομπρεμί που ξεκινάει από ψηλά. Γι’ αυτό και βρέθηκαν παρέα με τη σύζυγο του Παναγόπουλου ο Καμμένος και ο Βίτσας. Γι’ αυτό συμμετέχει ολόψυχα η συριζαία δήμαρχος Ζωγράφου. Εβαλαν στο παιχνίδι της δημοσιότητας μέσω φιλανθρωπίας τις κυρίες της μπουρζουαζίας, χωρίς να μας πουν αν οι εν λόγω κυρίες θα βάλουν λεφτά ή αν θα κάνουν το «κομμάτι» τους με κρατικό χρήμα, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Εμείς περιμένουμε αριθμούς. Τι λεφτά διατέθηκαν στην «Καλλιπάτειρα» και πόσα πρόκειται να διατεθούν ακόμα για να διαχειρίζεται και άλλα τέτοια κέντρα προσφύγων.

Επιμένουμε ειδικά σ’ αυτό το τελευταίο (στοιχεία: ποιος βάζει, ποιος παίρνει λεφτά και πόσα;), γιατί έτσι και σκαλίσεις λίγο τη συγκεκριμένη υπόθεση σε κατακλύζει η μπόχα από τη βρομιά.

Ο δήμαρχος της Ραφήνας, που στην πρώτη φωτογραφία καμαρώνει δίπλα στη σύζυγο του εφοπλιστή, τη δήμαρχο Ζωγράφου και τους απεσταλμένους του Καμμένου, στην αρχή σήκωσε παντιέρα ενάντια στη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου «φιλοξενίας» προσφύγων. Στις 16 Μάρτη, συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα «λήψη απόφασης περί της υπ’αριθμ. 59/10-03-2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου και αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος όσον αφορά τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου». Ο δήμαρχος διάβασε επιστολή που είχε στείλει την προηγούμενη μέρα (15 Μάρτη) στη δήμαρχο Ζωγράφου (με κοινοποίηση στον Βίτσα – υπουργείο Αμυνας, στη Δούρου – περιφέρεια, στον Πατούλη – ΚΕΔΕ και στον Γκότση – ΠΕΔΑ), με την οποία την «ξέχεζε» γιατί πήρε απόφαση να διαθέσει τις κατασκηνώσεις του δήμου της στη Ραφήνα «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων». Το ουσιαστικό περιεχόμενο της επιστολής Πιστικίδη προς Καφατσάκη θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: «εμάς μας ρωτήσατε, μαντάμ, και θέλετε να μας κουβαλήσετε στην περιοχή μας πρόσφυγες; Αμα θέλετε, να τους πάρετε εντός των ορίων του δήμου σας».

Στην επιστολή εκφράζονταν απόψεις ξενοφοβικές, όπως: «Η βιαστική σας απόφαση δεν έλαβε υπόψη ότι στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου λειτουργούν και άλλες κατασκηνώσεις ή υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις, οπότε αν οι ιδιοκτήτες τους -πάντα σε ένδειξη αλτρουϊσμού- πάρουν ανάλογες αποφάσεις για φιλοξενία προσφύγων εν αγνοία μας, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν στο Δήμο μας ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Ομως, αυτό ήταν ένα ωραίο περικάλυμμα για ν’ αρχίσει το παζάρι. Δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε εσείς αποφάσεις και να παίρνετε το «μέλι», επειδή τυχαίνει να έχετε ένα οικόπεδο στο δήμο μας.

Ο δήμαρχος είχε κινηθεί γρήγορα. Είχε ήδη επιστολή Βίτσα, με την ίδια ημερομηνία (15 Μάρτη), που τον ενημέρωνε ότι όλη η ευθύνη είναι του ΥΠΕΘΑ, ότι τα υλικά κατασκευής θα αγοράζονται από την περιοχή, ότι η σίτιση των προσφύγων θα γίνεται με προϊόντα που θ’ αγοράζονται από την περιοχή, ότι ο δήμος Ραφήνας θα συμμετέχει στο ΔΣ του Κέντρου, ότι «στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας δε θα υπάρξει άλλο Κέντρο Φιλοξενίας και πως το λιμάνι της Ραφήνας λόγω τουριστικής αξίας αλλά και περιορισμένης έκτασης δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως αποβατικό λιμάνι».

Στη συνέχεια, όλα πήραν το δρόμο τους και σε μια βδομάδα ο δήμαρχος Ραφήνας συμμετείχε στην κοπή της πίτας των κυριών των βορείων προαστίων, παρεούλα με τη δήμαρχο Ζωγράφου. Στο θαυμαστό κόσμο των αστών, καθετί έχει την τιμή του, όπως λένε οι κυνικοί Αμερικανοί.

Σε ιστολόγιο της περιοχής, σε ανάρτηση με τίτλο «Ανθρωπιά με αντίτιμο: 1000 αυθαίρετα για 200 ανθρώπους» (https://burnland.blogspot.gr/2016/06/1000-200.html) περιγράφονται τα διαμειφθέντα σε εσπερίδα που διοργανώθηκε στις 23 Ιούνη. Το θέμα ήταν η υποδοχή των προσφύγων από τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, όμως το κοινό εστίασε τις ερωτήσεις του στον αποχαρακτηρισμό μιας περιοχής που είναι δασική, υπαγόμενη στην Α’ ζώνη.

Ενα μεγάλο παζάρι είναι η διαχείριση του προσφυγικού. Ενα αηδιαστικό παζάρι, στο πλαίσιο του οποίου όποιος προλαβαίνει κοιτάζει να «κονομήσει». Από συλλόγους κυριών και ΜΚΟ, μέχρι τοπικούς «άρχοντες», διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και καταπατητές δασών.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ