Aνακοινώσεις από συλλογικότητες του Ζωγράφου για τη «φιέστα» του Δήμου στο στρατόπεδο της Ραφήνας

1. Κατάληψη αλληλέγγυων σε πρόσφυγες και μετανάστες «Λυόμενα Ιλισίων»
2. Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου

 1. Ανακοίνωση για την επίσκεψη του Δήμου Ζωγράφου και του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου στις κατασκηνώσεις της Ραφήνας

  Την Κυριακή 11/12, ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου, διοργάνωσαν ολοήμερη γιορτή για τους πρόσφυγες που «φιλοξενούνται» στην κατασκήνωση του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα.Η είδηση αυτή δεν μας αφήνει καθόλου έκπληκτους. Ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά κι αριστέρα. Αρχές και θεσμοί καυχιούνται ότι εξασκούν το θεάρεστο έργο της φιλανθρωπίας, πολύ περισσότερο τώρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Δεν έχουμε όμως καμία αυταπάτη. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να εξωραϊζουν το σκληρό πρόσωπο των κρατών. Η Δημοτική αρχή και ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «παραβλέπουν» ότι στην πλειονότητα των hot spot – στρατοπέδων συγκέντρωσης που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο οι πρόσφυγες/μετανάστες στερούνται τα στοιχειώδη όπως θέρμανση και ζεστό νερό ζώντας σε πολλές περιπτώσεις μέσα στις λάσπες και έχοντας να αντιμετωπίσουν παγωνιά και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αλλά μάλλον αυτό δεν είναι κάτι που συγκαταλέγεται στη δράση τους ως «ανθρωπιστές». Δεν ξεχνάμε βεβαίως ότι βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τα hot spot ισοδυναμούν με απελάσεις.
  Εμείς από την άλλη μεριά, δηλώνουμε έμπρακτα την ταξική μας αλληλεγγύη δείχνοντας ότι οι καταλήψεις μπορούν να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα όχι μόνο των προσφύγων/μεταναστών αλλά και των ντόπιων. Η κοινωνική αυτοοργάνωση είναι μία απάντηση στον εγκλεισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τους πρόσφυγες/μετανάστες τους θέλουμε εδώ, μέσα στις γειτονιές, γείτονες μας. Τους θέλουμε συναδέλφους με ίσα εργατικά δικαιώματα με τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τα δικά μας παιδιά. Μαζί να χτίζουμε κοινότητες αγώνα και αλληλεγγύης και να παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση για έναν κόσμο δίχως διαχωρισμούς, οικονομικούς ή φυλετικούς.
  Οι κοινωνίες που χτίζονται πάνω σε φράχτες και μέσα σε στρατόπεδα, είναι καταδικασμένες να ηττώνται κάτω από την πίεση της οργής ντόπιων και ξένων καταπιεσμένων.

  Κατάληψη αλληλέγγυων σε πρόσφυγες και μετανάστες «Λυόμενα Ιλισίων»

 2. Για τη φιέστα του Δήμου Ζωγράφου στο κέντρο κράτησης προσφύγων της Ραφήνας

  «Στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης, στην Ευρώπη του ρατσισμού, υπάρχουν πράγματα για τα οποία αξίζουν πολλά μπράβο. Που δίνουν κουράγιο και μας γεμίζουν με ελπίδα». Έτσι ξεκινάει άρθρο – ανταπόκριση της ιστοσελίδας left.gr για τη γιορτή την οποία οργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Ζωγράφου και ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης», στο κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων (γυναικών και παιδιών από τη Συρία και το Αφγανιστάν) που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις των παλιών κατασκηνώσεων του Δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, την Κυριακή 11/12/2016. Στο άρθρο διαβάζουμε και άλλα επαινετικά για το συγκεκριμένο κέντρο, όπως ότι  «Ο χώρος που φιλοξενούνται είναι από τους καλύτερους που έχω δει μέχρι τώρα», και ότι  «Άνθρωποι του Δήμου Ζωγράφου μαζί με εθελοντές φροντίζουν για να βελτιώνουν διαρκώς τις συνθήκες, για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των παιδιών». Επειδή όμως από την προσοχή του αρθρογράφου μάλλον διέφυγαν κάποια πράγματα, αναλαμβάνουμε εμείς να τον βοηθήσουμε να συμπληρώσει το άρθρο του, ώστε να δίνει μια κάπως πιο πλήρη εικόνα των πραγμάτων.
  Κατ’ αρχήν, χωρίς να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι άλλοι χώροι τους οποίους έχει επισκεφθεί ο αρθρογράφος, οι συνθήκες διαβίωσης στο εν λόγω κέντρο «φιλοξενίας» είναι τουλάχιστον προβληματικές. Οι οικογένειες κατοικούν ανά δύο ή και τρεις σε καταλύματα των πρώην κατασκηνώσεων, χωρίς καθόλου προσωπικό χώρο. Δεν υπάρχει σε σταθερή βάση διερμηνέας για τις δύο γλώσσες (αραβικά και φαρσί), γεγονός που δυσκολεύει την επικοινωνία ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, και καθιστά εν πολλοίς άχρηστη την παρουσία του γιατρού, αφού σε περίπτωση ασθένειας είναι από δύσκολο έως αδύνατο να του επικοινωνηθούν τα συμπτώματα. Επιπλέον, η ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού είναι κακή (πράγμα το οποίο έχει παρατηρηθεί και σε άλλα κέντρα «φιλοξενίας») κι έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των προσφύγων, οι οποίοι μάλιστα έχουν προχωρήσει σε αποχή συσσιτίου.
  Περαιτέρω, το εν λόγω «κέντρο» φιλοξενίας προσφύγων βρίσκεται κοντά στην παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα, σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της πόλης, και τη διαχείρισή του έχουν από κοινού ο στρατός, η αστυνομία και μία δανέζικη ΜΚΟ (Danish Refugee Council). Είναι «ημίκλειστου τύπου», το οποίο σημαίνει ότι οι «φιλοξενούμενοι» μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτό από τις 06:00 έως τις 22:00, ενώ άλλοι άνθρωποι πέρα από τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους της ΜΚΟ δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε αυτό. Το ιδιότυπο αυτό καθεστώς αποκλεισμού συμπληρώνεται από την ουσιαστική έλλειψη συγκοινωνιών (τα πολύ αραιά δρομολόγια σταματάνε στις δύο το μεσημέρι), που κρατάει τους πρόσφυγες αποκομμένους από το κέντρο της Ραφήνας, αλλά και από το σχολείο, το κέντρο υγείας, τις δημόσιες υπηρεσίες, την αγορά και γενικά όλη τη ζωή της περιοχής. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της κρατικής πολιτικής πάνω στο ζήτημα, η οποία, μέσα από τον κατ’ ουσία αποκλεισμό των προσφύγων από τις πόλεις, τους καθιστά αόρατους από την υπόλοιπη κοινωνία, ώστε να μην είναι πλέον άνθρωποι με ανάγκες όπως όλοι, αλλά απλώς ένα πρόβλημα προς διαχείριση. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνονται και οι επαφές των ανθρώπων αυτών με τα κομμάτια της κοινωνίας που θέλουν να σταθούν αλληλέγγυα σε αυτούς, και δίνεται έδαφος στην εξάπλωση του ρατσισμού.
  Και μέσα σε όλα αυτά, ο Δήμος Ζωγράφου με το Σύλλογο Κρητών διοργανώνουν γιορτές για τους «έγκλειστους – φιλοξενούμενους», μέσα στο κέντρο «φιλοξενίας». Γιατί πρέπει να βγουν οι σχετικές φωτογραφίες με φαγητά, χορούς και γελαστά παιδικά πρόσωπα, για να αποδειχθεί ότι οι αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι απλώς κάποιοι γραφικοί που φωνάζουν χωρίς να υπάρχει λόγος. Γιατί προς Θεού, κανείς δεν είναι με την «Ευρώπη του ρατσισμού» (για να θυμηθούμε τον αρθρογράφο του left.gr), εκτός αν ο ρατσισμός είναι θεσμοθετημένος και συνιστά επίσημη κρατική πολιτική.
  Τέλος, σαφώς και δεν θα περιμέναμε από τον αρθρογράφο του left.gr να κάνει την παραμικρή αναφορά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις/στους πρόσφυγες και μετανάστες/τριες της Ραφήνας και το Antifa League την ίδια μέρα. Όχι σε κάποιο κέντρο «φιλοξενίας», αλλά στο κέντρο της Ραφήνας, με σκοπό να έρθουν κοντά ντόπιοι και πρόσφυγες. Όχι σαν φιλάνθρωποι που χαρίζουν στιγμές χαράς σε αναξιοπαθούντες, αλλά σαν άνθρωποι που ίσοι προς ίσους μοιράζονται εμπειρίες, βιώματα, αγωνίες και αγώνες για το κοινό μέλλον που περιμένει όλους μας.

  ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ – ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ»
  ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ
  Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου